Otkrijte dubinsku strukturu ličnosti.
Upoznajte sebe, ljude sa kojima živite i sarađujete.

Process Communication Model

Dobro došli u svijet vrhunske Komunikacija i prestižnih alata za lični razvoj.

ŠTA JE PCM?


Process Communication Model (PCM) je metodologija za lični i profesionalni razvoj koja svoju naučnu podlogu ima u transakcionoj analizi.
Riječ je o jednoj od najuspješnijih metoda za jačanje komunikacionih vještina, upravljanje promjenama i stresom, za motivaciju i jačanje otpornosti na spoljne uticaje, te za razvoj liderskih vještina i uopšte vještina upravljanja međuljudskim odnosima.
Povrh svega, PCM je jedna od rijetkih metoda koja ne posmatra samo ponašanje i strategije pojedinca, već ide i u mnogo dublje nivoe identiteta, te daje odgovor na pitanje svih pitanja: „ko sam ja?“PRIČA IZ PCM-a


O putu razvoja ove metodologije može lako biti snimljen holivudski film, jer pouzdano tvrdimo da nijedna druga komunikaciona metoda nije izvršila ovakav uticaj na neke od najsmjelijih pojedinca savremenog svijeta.


Priča o PCM-u počinje 70-tih godina prošlog vijeka u Americi kada dr. psihologije Taibi Kahler, inače učenik čuvenog Erika Berna, otkriva interesantan koncept o strukturi ljudske ličnosti koji kaže da unutar svakog pojedinca istovremeno postoji 6 različitih tipova ličnosti, te da je svaki čovjek jedinstvena kombinacija ovih 6 djelova.


Svoje naučno otkriće dr. Kahler predstavlja naučnoj zajednici i za to biva nagrađen 1977. godine prestižnom nagradom Eric Bern scientific award. 10.000 psihologa iz 52 zemalja svijeta oduševljeno je prihvatilo Kahlerovo otkriće za koje se kaže da je najvažniji događaj u psihologiji te godine. Dok je zajednica psihologa aplaudirala dr. Kahleru, na drugoj strani američke države, ponos nacije - NASA se suočavala sa ogromnim poteškoćama u sprovođenju svojih ambicioznih projekata slanja astronauta u Svemir. Naime, uprkos fascinantnom tehnološkom napretku, ljudski faktor je zakazivao na misijama. Činilo se da regrutacija kandidata iznova ne uspeva da formira efikasne timove, te da uprkos elitnim treninzima, astronauti u kapsuli i dalje pokazuju znake visokog stresa i loših međuljudskih odnosa. Tražeći rješenje za gorući izazov, vodeći psihijatar u Nasi, dr. Terry McGuire dobija preporuku za dr. Kahlera i poziva ga da mu se pridruži u procesu selekcije kandidata za narednu misiju. Ono što se potom desilo fasciniralo je svakoga ko je imao priliku da isprati vještinu Kahlerovog intervjuisanja. Naime, dok je dr. McGuire intervjuisao kandidate prosječno 2 sata, dr. Kahler bi isti kvalitet i obim informacija izvlačio od kandidata za svega 10 minuta. Sem toga, njegova predviđanja o ponašanju astronauta u stresnim situacijama pokazala bi se izuzetno postojanim i tačnim, što je navelo rukovodstvo NASA-e da ispitaju Kahlerove spoznaje o ličnosti i pozovu ga da bude stalni član tima za regrutaciju. Tako je rođen PCM – model otkrivanja ljudske ličnosti koji se stavlja u upotrebu jačanja intrapersonalnih i komunikacionih vještina pojedinca putem testiranja Kahlerovim testom i izvođenja treninga po Kahlerovom metodu.


Ostalo su dobropoznate činjenice. Narednih 19 misija NASA-e lansirano je uz podršku Kahlera kao regrutera, a PCM je do dan danas ostao dominantan soft skill model ove prestižne organizacije. Nakon NASA-e, za PCM se zainteresovala i američka Bela kuća, i to u vrijeme kada je Bill Clinton vodio svoju drugu predsjedničku kampanju. Ruku na srce, ta kampanja mu nije išla od ruke i istraživanja javnog mnjenja su pokazivala da tek 50% američke populacije čuje njegove medijske poruke. Još jednom je dr. Kahler bio preropučen za rad i to Clintonu lično. Nakon što je njemu i najužim članovima njegovog ima održao privatni trodnevni PCM seminar, Clinton se uvjerio da u Kahleru ima pravog čovjeka za poziciju psihodemografa. Kahler je uticao na zaokret Clintonove kampanje i pomogao mu da svoju poruku prevede na 6 različitih psiholoških jezika, kako bi dopro do svačijih ušiju i srca. Rezultat je bila izborna pobjeda a sam Clinton je više puta otvoreno isticao da zaslugu duguje direktno Kahleru, te da ne poznaje osobu koja bolje poznaje ljudsku psihu od njega. Od tada do danas, administracija Američke Bijele kuće komunicira po principima PCM-a, a osim Clintona i njegovi nasljednici na predsjedničkoj poziciji mogu se pohvaliti PCM vještinama. Govori Baraka Obame tipičan su primjer PCM izražavanja.Ovo je bio samo početak širenja PCM-a. Šireči se visokim poslovnim krugovima svijeta, PCM su upoznali mnogi globalni lideri i top menadžeri kompanija sa spiska Fortune 500. No, nemojte da vas zavara ova elitistička podloga PCM-a. Jer, ova metoda je jednako podobna za poslovne koliko i životne poduhvate i ne poznaje granice svoje primjene. Zato ne čudi što PCM sve više nalazi svoje mjesto u obrazovanju. U Americi već postoje privatne osnovne škole na bazi PCM-a, kao što je čuvena MUSE škola u Kaliforniji. Štaviše, djeca širom svijeta na neki način su već upoznata sa tajnama PCM-a. Pitate se kako? Disney i Pixar su zaljubljeni u PCM metodu! Otkako je na čelu Pixar-a Ed Catmull, (inače PCM trener), filmovi ove kompanije bazirani su na učenju PCM-a. Inside out, Brave Merida, Soul, Luca – samo su neki od crtaća koji propagiraju Kahlerova shvatanja o ličnosti, pripremajući djecu za kvalitetnije i dublje odnose sa drugim ljudima.


Sada je i Bosna i Hercegovina dio savremenog svijeta.
Yellow brick je ovlašćen od strane Kahler Communications Europe za izvođenje sertifikovanih PCM treninga i coaching sesija.
Istovremeno, kod nas možete uraditi testiranje Kahlerovim testom i otkriti kako po PCM-u izgleda struktura vaše ličnosti.

PRIJAVI SE!


Popunite formu a mi ćemo vas kontaktirati u najkraćem roku i odgovoriti na sva pitanja.

VRH