Članak              

Kako će rad i radna mjesta izgledati u budućnosti?

Trenutno čitate              

Prema nezavisnim studijama koje su objavljene u izvještaju u okviru WSJ, saznajemo da će se radna mjesta i njihova struktura znatno izmjeniti do 2030. godine.

Šta nas to očekuje?

Kreiranje manjih pojedinačnih organizacija – to znači da će postojati manje korporacije. Uz veliku razvijenost kadrova i mnoštvo mogućnosti za saradnju, kao i da neće uvijek biti potrebe za izgradnjom skupog i velikog biznisa koji neminovno podrazumijeva troškove velikih prostora. Akcenat će sve više biti na online i saradnji na daljinu.

U okviru kompanija nastaju tzv „mjesta za rad“ – Najbolja radna mjesta imat će različite mirne zone tako da radnici imaju izbor odakle žele raditi, potpuno eliminišući dodijeljena mjesta.

Manje hijerarhije – svi će biti lideri. Rad će napredovati u timovima, dok “old school” pristup šefovanja polako gubi.

Veliki naglasak se stavlja na stvaranje uslova određenog blagostanja pojedinaca i grupe što dalje znači da će u uredima biti mnogo zdravije okruženje, bilo da je to dobro osvjetljenje, prostori za opuštanje, fleksibilno radno vrijeme, orijentacija ka zajedničkom cilju, razvoj pojedinaca kao i “pet friendly” okruženje.

Povećaće se potreba za ulogom „lidera posla“ – lider posla je zadužen da postavi kulturu u organizaciji. Ova uloga bi također mogla biti među najboljim poslovima za budućnost.

A  sada zamislite još i ličnog robota pomoćnika - Svi radnici na svim nivoima će u budućnosti moći koristiti robotske pomoćnike kao što su danas dobro poznati Siri ili Alexa, za sortiranje svoje dolazne e-pošte, zakazivanje sastanaka, kreiranje proračunskih tablica itd..

Slobodniji pristup sastancima i fleksibilnost – znači da će se sastanci održavati između različitih grupa radnika na više lokacija, omogućavajući besprijekornu razmjenu ideja i razmišljanje u različitim vremenskim zonama, što će rezultirati većim osjećajem slobode, pojačanom motivacijom i prostorom za kreativnost i doprinos zaposlenih.

Kako bi osvijestili svoje resurse, potpuno iskoristili svoje potencijale i pripremili se za ono što dolazi potrebno je znanje koje većinu života nismo imali dostupnim. NLP i PCM metode nas uče vrijedne tehnike i daju nam potrebno znanje i vještine kako bi smo se što bolje ravili profesionalno i privatno.

VRH