Članak              

Unaprijedite odnos sa djecom uz PCM

Trenutno čitate              

Šta možete učiniti kao roditelj da svom djetetu pomognete da ostvari svoj potencijal i izvuče maksimum iz života? 

Iskustva, izazovi i utjecaji igrat će ulogu u oblikovanju vašeg djeteta u dobro zaokruženu osobu u koju odrasta.

Evo nekoliko načina na koje možete pozitivno utjecati na svoje dijete i unaprijediti odnos sa njima:

Dajte im priliku da probaju

Svaka mala borba je prilika za vaše dijete da testira svoju snagu, bilo fizičku, mentalnu ili oboje. Pustite ih nekada da naprave nered. Na primjer ne govorite im odmah šta trebaju raditi - pričekajte trenutak dok shvate kako da se popnu uz stepenice.

Pokušajte normalizirati neuspjeh

Izbjegnite stvoriti frustraciju djetetu. Čak i kao odrasli, rijetko nam ide normalizirati neuspjeh ali zapamtite: neuspjeh je dio procesa učenja i čini uspjeh, onda kada dođe - još slađim. Zato pustite ih nekada da ne uspiju, razgovarajte o tome, ponudite im ohrabrenje, a onda neka pokušaju ponovo.

Nemojte raditi stvari umjesto njih

Možda će to potrajati malo duže, ali dopuštajući vašem djetetu da preuzme vlasništvo nad stvarima koje može učiniti, također mu pomažete da odraste da bude sposobno i samostalno.

Dajte im opcije

Omogućavanje djetetu da samostalno odlučuje o tome šta će obući, šta će se igrati ili šta će jesti pomaže mu da izgradi samosvijest i samopouzdanje. Neka oni vode put!

Uvjerite ih

Neka vaše dijete zna da je sigurno, sigurno i voljeno i gledajte kako blista. Dosljedno ohrabrenje i čvrste granice ključ su za njegovanje samouvjerene djece.

Stanite iza onoga što govorite

Modelirajte ponašanje koje tražite od svog djeteta. Pokažite ljubaznost, nežnost i strpljenje. Djeca su pažljiva, brzo uče, tako da ne brinite - brzo će usvojiti.

Naučite tehnike efikasne komunikacije

Ukoliko ste zainteresovani da radite na ličnom razvoju i naučite PCM metodologiju i tehnike efikasne komunikacije, koje dalje možete primjenjivati u svakodnevnom životu, pozivamo vas da pogledate više informacija o našim narednim treninzima ili nas kontaktirate direktno.

VRH