Članak              

NLP metodologija i njene vještine - “paket soft skills-a” koji čini razliku u vašem CV-ju

Trenutno čitate              

NLP sadrži najpristupačnije, pozitivne i najkorisnije aspekte moderne psihologije, te tako može biti od pomoći u gotovo svakom aspektu ličnih i međuljudskih odnosa. NLP ima mnogo korisnih upotreba kada se radi o samorazvoju. Većina uspješnih preduzeća i organizacija prepoznaje benefite znanja i primjene NLP metodologije u svom poslovanju. Sada se vjerovatno pitate, koji su to benefiti? Na primjer primjena NLP tehnika na radnom mjestu direktno omogućava efikasniju komunikaciju specijalno u profesijama poput slobodno možemo reći svih vrsta korisničkog servisa i komunikacije sa korisnicima neke usluge ili servisa, direktne komunikacije sa klijentima u svakom smislu, kao i u gotovo svim prodajnim profesijama.

 

Izuzetno je efikasna vještina za imati i za one koji se bave bilo kojim vidom marketing aktivnosti poput menadžera, tim lidera, kreatora sadržaja odredjenih ljudi koji iz svopstvjenog iskustva kažu da im je poznavanje  NLP  tehnika pomoglo u boljem prepoznavanju i segmentaciji ciljane publike, odabira tona komunikacije, slanja prave poruke na pravo mjesto, odabira poruke i vizuelnog izraza na osnovu analize ponašanja, a samim tim i boljem performansu u njihovom poslovanju i kampanjama. Ukratko rečeno, bilo da se bavite digitalnim poslom, komunikacijama, prodajom ili vodite svoj biznis znanje NLP metodologije omogućava bolju svijest i poznavanje sebe kao i bolje uvažavanje osjećaja i stila ponašanja druge osobe, što zauzvrat omogućava efikasniju komunikaciju, empatiju i uspješnu saradnju interno i eksterno.

 

Neuro-lingvističko programiranje takođe može biti od velike pomoći za upravljanje stresom na radnom mjestu i privatno, za razvijanje vještine poput asertivnosti i samopouzdanja. Principi NLP-a takodje pomažu praktičnu primjenu etičkih i moralnih razmatranja (posebno umjeće vidjenja šire slike i objektivnosti) i korištenje ideja razumijevanja i suosjećanja na pravi način (jednostavno, pomaganje ljudima da koriste svoj puni potencijal kroz kanale komunikacije njima bliske) u poslu i životu općenito.

NLP nudi niz tehnika koje se mogu primijeniti u svim jedan-na-jedan komunikacijama, zbog toga je jedna od veoma cijenjenih vještina u oblasti ljudskih resursa, posebno u intervjuiranju i procjeni (bez obzira da li ih koristi anketar ili ispitanik). NLP svakako ima jaku ulogu u olakšavajućoj prodaji. Ovo je alat koji razvija emocionalnu inteligenciju (EQ), što je aspekt teorije višestruke inteligencije.

Čarolija NLP-a ne leži u pojedinačnim tehnikama, već u njihovoj zbirnoj i organizovanoj primjeni tokom određenog vremenskog perioda.

Zato kažemo da je NLP prije svega ISKUSTVENA METODA.

NLP praktičari svjedoče transformaciji odnosa, napredovanju u karijeri, efikasnijem i bržem ostvarivanju ciljeva i rezultata.

 

Ukoliko vas zanima da postanete NLP zajednice u Sarajevu i naučite kako da uspješno primjenjujete sve NLP tehnike, prijavite se za naš aprilski trening. Sve informacije nadjite - OVDJE. 

VRH